Berika ditt andliga liv

Menu & Search

Bilbo, ge aldrig upp hoppet om Guds nåd!

Hobbiten Bilbo Bagger lämnar sitt fridfulla hem för att bege sig på ett livsäventyr tillsammans med sin vän Gandalf och dvärgarna. Dvärgen Torin ska nämligen återta sitt rättmätiga arv från draken Smaug som finns i det Ensamma berget. För att ta sig till Ensamma berget måste de passera Mörkmården, en otäck skog med hotfulla spindlar. Efter många motgångar och utan mat håller äventyrsgänget på att tappa hoppet. När ska denna otäcka skog någonsin ta slut? För att få ett svar på frågan klättrar Bilbo upp på ett högt träd för att få en överblick.

Författaren berättar om händelsen med följande ord:

” Som jag redan har sagt befann de sig i själva verket inte långt från skogens slut; och om Bilbo hade besinnat sig så hade han förstått att det träd han klättrat upp i förvisso var högt, men det stod nästan längst ner i en vid dal, vilket gjorde att träden liksom sträckte sig uppåt åt alla håll som en skål när han tittade från toppen, och då kunde han knappast se hur långt det var kvar på skogen. Dock förstod han inte det, och han klättrade ner fylld av missmod. När han äntligen nådde marken var han riven, varm och eländig, och han såg ingenting i det dunkel som rådde där. Det han kunde berätta gjorde snart de andra lika missmodiga som han själv.’ Skogen bara fortsätter i alla evigheters evighet! Vad skall vi ta oss till?’” (s. 140-141)

Vill du lära dig mer om vem Gud är? Gå min kostnadsfria distanskurs “Allahs 99 namn”. Registrera dig idag!

Livet är inte en dans på rosor. Vi går igenom prövningar och utmaningar. Ibland kan det kännas svårt och hopplöst. Du ser ingen utväg. Vart du än vänder blicken är det mörkt. Likt Bilbo som klättrade upp på det högsta trädet för att se en ljuspunkt, gör du allt för att hitta en utväg. Den mörka skogen tar aldrig slut. Det är vad vår begränsade syn säger oss men precis som Bilbo som egentligen var mycket nära skogens slut när han klättrade upp på trädet måste vi vara hoppfulla om att prövningen inom kort kommer till sitt slut.

Under en mycket svår tid gav Jakob sina söner rådet:

”…ge aldrig upp hoppet om Guds nåd som stillar all oro och lindrar all sorg. Ingen utom den som förnekar sanningen ger upp hoppet om att få erfara den tröst som Guds nåd skänker.” (Koranen 12:87)

Sträck upp dina händer till himlen under den mörkaste och svåraste stunden i ditt liv. Åkalla din Skapare och be om Hans hjälp. Han lyssnar alltid på sina ödmjuka tjänare som vänder sig till Honom. Han är den som kan hjälpa dig på bästa sätt.

Prövningen fortsätter inte i alla evigheters evighet! Gud lovar att ”Efter svårigheterna skall Gud skänka er lättnad.” (Koranen 65:7) Detta ingjuter hopp.

Med tiden kommer du se att Gud kommer öppna upp nya vägar och möjligheter för dig. Du kommer titta tillbaka till prövningen och se att det egentligen var en utmaning från Gud för att lära dig ny kunskap och erfarenhet. Få dig att växa som människa. Inget ont som inte har något gott med sig brukar man säga.

Bilbo Bagger och hans äventyrsgäng tog sig så småningom igenom den mörka skogen. De kom till det Ensamma berget. Besegrade draken Smaug och återfick arvet. Bilbo skapade fred i landet och tog sig till sist hem till sin hoberhåla. Slutet gott, allting gott!

Skriv gärna i kommentarrutan nedan och berätta om din erfarenhet av att gå igenom en prövning. Vad gav dig hopp i livet?

ortte

Article Tags
Salih Tufekcioglu

Lärare, föreläsare och bloggare med en passion för andlighet och teknik. Född och uppväxt i Malmö med vackra barndomsminnen från Seved. Älskar medmänsklighet och avskyr rasism. Bär alltid med sig en anteckningsbok och penna. Se min kurskatalog med distanskurser i muslimsk tro. Kontakta mig via Telegram.

Related article
God munhygien enligt Profeten

God munhygien enligt Profeten

Profetens ﷺ nåd och vägledning är så omfattande att vi…

9 vackra dua (åkallan) i Koranen

9 vackra dua (åkallan) i Koranen

I denna artikel har jag samlat 9 vackra dua, som…

När Profeten förlät sin motståndare Hind

När Profeten förlät sin motståndare Hind

När Profeten ﷺ såg sin farbror Hamza stupad och stympad…

Discussion about this post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Type your search keyword, and press enter to search