Berika ditt andliga liv

Menu & Search

God munhygien enligt Profeten

munhygien

Profetens ﷺ nåd och vägledning är så omfattande att vi till och med får råd och tips om hur vi upprätthåller god munhygien. Tidigare har jag skrivit en artikel på denna blogg om hur Gud älskar de rena.

I hadith-litteraturen berättas det om hur Profeten ﷺ drack mjölk och frågade sedan efter vatten. När han fick vattnet sköljde han munnen och sa: ”Den har fett.” (Bukhari och Muslim)

Imam an-Nawawi kommenterar: ”Denna hadith bekräftar rekommendationen av att skölja munnen efter att man har druckit mjölk.” (Sharh Sahih Muslim)

Shaykh al-Uthaymin vidareutvecklar lärdomarna kring detta. Han skriver:

”Anledningen till varför Profeten ﷺ sköljde sin mun är på grund av fettet. Vi lär oss av denna handling att det är påbjudet att skölja munnen efter att man har ätit all form av mat som innehåller fett, oavsett om man dricker det eller tuggar. Det är gott uppförande att skölja munnen efteråt för att få bort fettet. Om maten är rik på fett då är det bättre att använda miswak.

Det är på grund av denna anledning som de lärda säger: ”Det är sunnah att använda miswak för att avlägsna fett efter en måltid om måltiden ledde till att din andedräkt förändrades.”

De lärda skriver att rekommendationen att skölja munnen är allmän och gäller vid förtäring av all form av mat.

I al-Mawsu’ah al-Fiqhiyyah står det att läsa om Suwayd ibn al-Nu’man, som reste tillsammans med profeten Muhammed ﷺ. När de nådde al-Sahba, vilket är det yttersta området vid Khaybar, bad han ‘Asr och bad om lite mat. Det enda han fick serverat var sawîq (rostad vete och korn som malts). Profeten ﷺ bad då att det skulle blandas med vatten eftersom det var torrt. Sedan åt profeten Muhammed ﷺ det och likaså gjorde hans resesällskap. Han gick sedan upp för att be Maghrib. Han sköljde munnen och och likaså gjorde de övriga följeslagarna och sedan bad han. De utförde inte någon tvagning (wudu).

Lär dig mer om Profetens goda egenskaper och karaktär.! Ladda ner min distanskurs “Sändebudet som om du såg honom”. Klicka här!

Trobergs Tandvård ger följande rekommendation på sin hemsida:

”Skölj munnen med vatten efter måltiderna – det minskar syraattacken.”

American Dental Association skriver att när du har ätit en måltid så fastnar matpartiklar mellan dina tänder. Dessa matpartiklar är en grogrund för bakterier att fordras i. Bakterierna producerar syror som fräter hål i dina tänder. Genom att du regelbundet sköljer din mun med vatten efter en måltid avlägsnar du dessa matpartiklar. Detta upptäcker du snabbt när du sköljer munnen och tittar i vasken. Spåren av matpartiklar är tydliga.

Anledningen till att regelbundna kaffedrickare får problem med tänderna är att kaffet leder till att du får torr mun. Det naturliga salivet saknas, som vanligtvis sköljer bort matpartiklarna.

Vi får inte heller glömma i sammanhanget att Profeten ﷺ beordrade sina följeslagare att skölja munnen tre gånger vid tvagning (wudu).

Vad tycker du om profeten Muhammes ﷺ råd kring munhygien? Kommentera gärna!

profeten muhammed

Article Tags
Salih Tufekcioglu

Lärare, föreläsare och bloggare med en passion för andlighet och teknik. Född och uppväxt i Malmö med vackra barndomsminnen från Seved. Älskar medmänsklighet och avskyr rasism. Bär alltid med sig en anteckningsbok och penna. Se min kurskatalog med distanskurser i muslimsk tro. Kontakta mig via Telegram.

Related article
9 vackra dua (åkallan) i Koranen

9 vackra dua (åkallan) i Koranen

I denna artikel har jag samlat 9 vackra dua, som…

När Profeten förlät sin motståndare Hind

När Profeten förlät sin motståndare Hind

När Profeten ﷺ såg sin farbror Hamza stupad och stympad…

Ibn Taymiyyah förlåter sin meningsmotståndare

Ibn Taymiyyah förlåter sin meningsmotståndare

Ibn al-Qayyim al-Jawziyyah nämner i sin bok, “Miftah Dar al-Sa’ada”…

Discussion about this post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Type your search keyword, and press enter to search