Berika ditt andliga liv

Menu & Search

Ibn Taymiyyahs nyanserade kritik av sufismen

ibn taymiyyahs

Dagens salafi/sufi diskurs är alldeles för ofta baserad på emotionella känslor och hörsägner utan saklig grund i fakta. En svart och vit diskussion utan nyanser.

Ibn Taymiyyahs namn, må Allah vara nöjd med honom, brukar i dessa diskussioner lyftas fram som en fanatisk kritiker av sufismen. Samtidigt som det stämmer att han var väldigt kritisk mot sufismen så var han inte onyanserad i sin kritik. Han såg nyanserna och lät sig inte falla i ett vi-och-dem tänkande.

Följande citat av Ibn Taymiyyah, må Allah vara nöjd med honom, som visar hans balanserade kritik är taget ur hans verk Al-Tuhfah al-iraqiyah fi al-a’mal al-qalbiyah:

”De korrupta doktrinerna och handlingarna som har infekterat dessa människor (sufierna) har lett vissa grupper till att avvisa sufiernas väg helt och hållet, stammen och grenarna. Dessa som har avvikit från den korrekta vägen i denna fråga faller i två olika grupper:

1) en grupp som accepterar både vad som är sant och vad som är falskt på den sufiska vägen; och

2) en grupp som avvisar både vad som är sant och och vad som är falsk på den sufiska vägen, så som många grupper av teologer och jurister.

Den korrekta positionen är helt enkelt att acceptera, så som vilken annan väg, det som överensstämmer med Skriften och Sunnah och att avvisa från den, likaväl som alla andra vägar, det som strider mot Skriften och Sunnah.”

Vad tycker du om Ibn Taymiyyahs åsikt? Är han balanserad? Lämna gärna en kommentar i kommentarrutan längst ner på sidan.

Botemedel mot sorg och ångest

Article Tags
Salih Tufekcioglu

Lärare, föreläsare och bloggare med en passion för andlighet och teknik. Född och uppväxt i Malmö med vackra barndomsminnen från Seved. Älskar medmänsklighet och avskyr rasism. Bär alltid med sig en anteckningsbok och penna. Se min kurskatalog med distanskurser i muslimsk tro. Kontakta mig via Telegram.

Related article
God munhygien enligt Profeten

God munhygien enligt Profeten

Profetens ﷺ nåd och vägledning är så omfattande att vi…

9 vackra dua (åkallan) i Koranen

9 vackra dua (åkallan) i Koranen

I denna artikel har jag samlat 9 vackra dua, som…

När Profeten förlät sin motståndare Hind

När Profeten förlät sin motståndare Hind

När Profeten ﷺ såg sin farbror Hamza stupad och stympad…

Discussion about this post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Type your search keyword, and press enter to search