Berika ditt andliga liv

Menu & Search

Tänd kärleksgnistan! 7 dagars koranläsningsplan för gifta par

Äktenskapet är en gåva från Gud och Han har gett dig det personliga ansvaret att förvalta kärleken i din relation. På samma sätt som en växt vissnar och dör, om den inte får solljus, riskerar ditt äktenskap att vissna och dö om du inte ger den näring i form av genuin kärlek och omtänksamhet.

Följ med mig på en resa genom Koranen, där du under sju dagar praktiskt får lära dig hur du fördjupar kärleken i ditt äktenskap. Jag har omsorgsfullt valt ut sju koranverser som kommer att motivera dig att vilja utveckla din kärlek till din livspartner.

 

Dag 1

 

“Och till Hans under hör att Han har skapat hustrur åt er av er egen art, så att ni kan finna ro hos dem, och Han har låtit kärlek och ömhet uppstå mellan er. I detta ligger helt visst budskap till människor som tänker.” (Koranen 30:21)

Äktenskapet är en gåva från Gud till dig. Han har genom denna gåva tänt kärlekens låga i ditt liv och gett dig förmågan att älska och bli älskad. Vidare har Gud ålagt äktenskapet för att beskydda och bevara denna kärlek.

Ett viktigt tecken på kärlek, enligt dagens koranvers, är att du visar ömhet till din livspartner. Detta innebär att du tänker på din livspartners bästa. När din partner går igenom en svår period är du den som stödjer och lägger en värmande arm omkring honom/henne. Överge aldrig din livspartner och låt aldrig ditt dagliga jobb ta för mycket tid från din älskade. Pengarna kommer i andra hand, kärleken kommer först.

Viktiga tecken på kärlek i ditt äktenskap är också ro och frid. Din livspartner känner sig tillfreds och avslappnad i din närhet. Din partner kan vara sig själv i ditt sällskap, ni behöver inte agera någon ni inte är. Allt som sägs mellan er stannar mellan er. Du tänker på din livspartners bästa. Du sätter honom/henne framför dig själv. Detta är sann kärlek.

Uppgift. Säg eller skriv till din livspartner idag, att du älskar honom/henne.

 

Dag 2

 

“De är en klädnad för er och ni är en klädnad för dem.” (Koranen 2:187)

Våra fysiska kläder fyller två viktiga funktioner:

1. Att skydda oss från kyla och värme

2. Försköna vårt yttre

Äktenskapet skyddar dig från synd och prövningar. Du blir stärkt i din tro. Ditt förhållande bör genomsyras av påminnelser och goda råd som gör både dig och din partner till bättre människor. Dessa påminnelser sker med goda och vänliga ord. Med ett gott uppförande kommer du mycket längre än med hårda ord och uppmaningar.

Äktenskapet förskönar också ditt liv. Den ger ditt liv den extra dimensionen och kryddan. Det finns någon i ditt liv som tänker på dig och visar dig omtänksamhet. Du har någon som du kan dela livets glädjeämnen med. Du har ständigt någon vid din sida. Detta är ovärderligt.

Dina kläder är dig nära. De omsluter och värmer dig. Intimitet och fysisk närhet är viktigt i en kärleksfull relation. Glöm aldrig det. Visa din kärlek genom regelbundna kramar, pussar och intim samvaro.

Uppgift. Gör något enkelt och kreativt idag som förskönar ert gemensamma liv.

 

Dag 3

 

“Människor! Vi har skapat er av en man och en kvinna, och Vi har samlat er i folk och stammar för att ni skall lära känna varandra.” (Koranen 49:13)

Sann kärlek är nyfikenhet. Du vill lära dig så mycket som möjligt om din livspartner. Detta är en av lärdomarna från dagens koranvers. Vilken är din älskades favoritfärg? Doft? Måltid? Fritidssyssla? Förgyll din livspartners dag med det som han/hon älskar.

Dagens koranvers gör att du vill ta råd från din partner om det minsta till de största valen du gör i ditt liv. Du visar att du bryr dig om vad din partner tycker och känner. Du är nyfiken på om din partners framtidsdrömmar och gör ditt bästa för att ni ska planera ert liv tillsammans. Lyssna aktivt på din livspartner för att uppnå detta mål.

 

Dag 4

 

“Herre! Låt våra hustrur och barn skänka oss glädje och gör oss till föredöme för de gudfruktiga!” (Koranen 25:74)

Dagens koranvers lär dig att äktenskapet bör vara din naturliga källa till livsglädje. Du gör ditt bästa varje dag för att få din livspartner att le och känna lycka med hjälp av små och stora medel. Om han/hon är ledsen är du den förste där för att trösta.

Du är ett föredöme med dina handlingar och visar inte din kärlek endast med ord utan du bevisar den genom handlingar. Läpparnas bekännelse duger inget till i en kärleksrelation.

Uppgift. Få din livspartner att skratta idag.

 

Dag 5

 

“de goda kvinnorna är för de goda männen och de goda männen för de goda kvinnorna.” (Koranen 24:26)

Du söker det goda hos din livspartner, men det goda kommer du först att hitta den dagen du själv lever gott. Gud ger dig vad du förtjänar. Vänta inte på det goda. Gör istället gott redan idag och fortsätt att göra gott. Se till ditt eget liv och handlande i relationen och gör en förändring till det bättre.

Uppgift. Identifiera en handling hos dig själv som din livspartner ogillar och bestäm dig idag för att aldrig upprepa den igen.

 

Dag 6

 

“Och lev med era hustrur i vänskap och samförstånd; om ni fattar motvilja mot dem är det möjligt att ni vänder er ifrån det som Gud skulle ha gjort [till en källa] till rik välsignelse [för er].”  (Koranen 4:19)

Enligt dagens koranvers ska du leva i vänskap med din livspartner. Hon/han är din bästa vän på jorden. Ni delar på allt och håller kontakten. Du gör allt för att er vänskap ska fortsätta i det nästkommande livet.

Ibland kommer ni bli osams, men låt inte detta leda till att du känner agg mot din livspartner. Om du känner att du har blivit felbehandlad, förlåt din livspartner på samma sätt som du vill att Gud ska förlåta dina övertramp. Samtala om vad det var som gick fel och försök, gemensamt, att inte hamna där igen.

I prövande stunder minns alltid din livspartners goda handlade, karaktär och egenskaper. Minns varför du valde att gifta dig med honom/henne. Kom ihåg att din livspartner valde att spendera resten av sitt liv med dig, trots de fel och brister som du har. Din livspartner är en källa till rik välsignelse i ditt liv. Har du redan glömt hur Gud skänkte sina gåvor över dig den dagen då ni gifte er?

Uppgift. Be din livspartner om förlåtelse för ett övertramp som du har begått.

 

Dag 7

 

“de goda handlingarna driver bort de dåliga. Detta är en påminnelse för dem som vill minnas [Gud]!” (Koranen 11:114)

Minns att den mest hälsosamma kärleksrelationen grundar sig på goda handlingar. Inget uppskattas högre av din livspartner än kärlek som uttrycks med handling.

Håll borta dåliga vibbar genom att göra gott gemensamt. Betala zakat och sadaqah tillsammans. Be tillsammans. Läs Guds ord tillsammans. Uttryck er kärlek och skicka välsignelser över Guds sändebud tillsammans. Familjen som ber ihop består. Satan kan inte närma sig er med sina onda insinuationer och viskningar. Satan blir lyckligast när han kan slå splitt mellan dig och din älskade. Den gemensamma bönen är en sköld mot Satan.

Övning. Be minst en av de dagliga bönerna tillsammans med din livspartner idag.


aktenskapskorkortPassa på!

 Just nu har jag 50% rabatt på min distanskurs Äktenskapskörkortet. Endast 25 kr. 

Kursen består av 7 lektioner där varje lektion är ca 45 minuter lång.

Lektionerna kommer i mp3-format så att du på ett enkelt sätt kan överföra dem till din mobiltelefon, dator, mp3-speare etc.

 

 

 

Vad kommer jag att få lära mig?
Välkomna att tillsammans med Salih Tufekcioglu arbeta med ert äktenskap eller förbereda för den! Att lägga ner tid och energi på sitt äktenskap är en ovärderlig investering. Detta gäller oavsett om du har varit gift kort eller lång tid. Du kan förebygga eller lösa många problem genom att tillämpa de levnadssätt och principer som lärs ut på denna kurs. Den är användbar och rolig för de som redan har ett starkt äktenskap. Den hjälper också de som går igenom svårigheter. De kan med denna hjälp starta upp en förnyad och konstruktiv kommunikation.

Kursen baserar sig på boken “Blissful Marriage: a practical islamic guide” och är skriven av ett gift par. Detta gör att boken vänder sig på ett balanserat sätt till båda könen med goda och praktiska råd för ett lyckligt äktenskap. Både Rida Beshir och Ekram Beshir har under många år varit aktiva bland den muslimska minoriteten i Nordamerika.

De ämnen som berörs är mycket vardagsnära och allt är baserat på Koranen och sunnah.

Följande områden berörs i distanskursen:

• Om boken och författarna
• Syftet med det muslimska äktenskapet
• Att tänka på vid val av livspartner
• Råd och tips för ett lyckligt äktenskap
• Den goda familjeatmosfären
• Grundläggande skyldigheter
• Olika stadier i relationen
• Fallstudier

Hur köper jag kursen?

  1. Swisha 25 kr till 0739098609 (Salih T).
  2. Skriv som meddelande din mejladress och äktenskapskurs.

Inom 24 timmar kommer du få en email med distanskursen.

 

Article Tags
Salih Tufekcioglu

Lärare, föreläsare och bloggare med en passion för andlighet och teknik. Född och uppväxt i Malmö med vackra barndomsminnen från Seved. Älskar medmänsklighet och avskyr rasism. Bär alltid med sig en anteckningsbok och penna. Se min kurskatalog med distanskurser i muslimsk tro. Kontakta mig via Telegram.

Related article
God munhygien enligt Profeten

God munhygien enligt Profeten

Profetens ﷺ nåd och vägledning är så omfattande att vi…

9 vackra dua (åkallan) i Koranen

9 vackra dua (åkallan) i Koranen

I denna artikel har jag samlat 9 vackra dua, som…

När Profeten förlät sin motståndare Hind

När Profeten förlät sin motståndare Hind

När Profeten ﷺ såg sin farbror Hamza stupad och stympad…

Discussion about this post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Type your search keyword, and press enter to search