Berika ditt andliga liv

Menu & Search

Vilka är de rena som Gud älskar?

Gud älskar de som strävar efter att vara rena. I Koranen läser vi: ”Han älskar dem som vill rena sig.” (Koranen 2:222)

Profeten underströk vikten av renhet genom att lära ut att renhet är halva tron.

Vad är renhet? Hur definierar vi renhet i tron?

Tro inte att renhet har endast med kroppens och klädernas renhet att göra. Renhet kan nämligen delas in i fyra nivåer:

Första nivån är själens innersta renhet från allt annat än Gud. När du har tömt själen på allt annat än Gud, då är ditt fokus i livet endast på Gud. Om du når denna nivå då har du förverkligat innebörden av ”Det finns ingen gudom förutom Gud.” Detta är graden av tro hos de sanna rättfärdiga. Att vara renad från annat-än-Gud är hälften av tron. Du kan inte smycka din själ med Gudsåminnelse (dhkir) tills du har blivit renad från andra-än-Gud.

Andra nivån är att rena själens yttre aspekter så som avundsjuka, högmod, hycklerier och hat, för att istället smycka den med rena och goda karaktärsdrag så som ödmjukhet, belåtenhet, ånger, tålamod, fruktan, hopp och kärlek. Detta är graden av tro hos de fromma. Att vara ren från klandervärdiga karaktärsdrag är halva tron.

Vill du lära dig mer om vem Gud är? Gå min kostnadsfria distanskurs “Allahs 99 namn”. Registrera dig idag!

Den tredje nivån är att rena kroppsdelarna från synder så som att baktala, ljuga, äta det förbjudna, titta på det motsatta könet med lust, till att istället smycka med artighet och lydnad i alla åtaganden. Att hålla kroppsdelarna rena från det förbjudna är halva tron. Detta är graden av tro hos asketerna.

Den fjärde och sista nivån är att hålla kroppen och kläderna rena från orenligheter för att istället smycka hela kroppen med bugning och nedfallande i den dagliga bönen. Detta är graden av islamisk renhet. Skillnaden mellan troende och icke-troende är i denna bön. Denna renhet är halva tron.

Den fysiska renheten, som alla ägnar uppmärksamhet åt, är den lägsta nivån av renhet. Detta är den lättaste formen av renhet. Egot älskar den eftersom fysisk renhet är behaglig och alla andra kan se det och på så sätt känna till din renhet. Emellertid har egot ingen förtjänst i att själen är ren från avundsjuka, högmod, hyckleri, kärlek till det världsliga och kroppens synder. Människors ögon faller inte på dessa eftersom denna form av renhet endast är synlig för Gud och inte för människorna.

Vilken nivå av renhet eftersträvar du? Skriv gärna några rader i kommentarrutan.

zamzamv

Article Tags
Salih Tufekcioglu

Lärare, föreläsare och bloggare med en passion för andlighet och teknik. Född och uppväxt i Malmö med vackra barndomsminnen från Seved. Älskar medmänsklighet och avskyr rasism. Bär alltid med sig en anteckningsbok och penna. Se min kurskatalog med distanskurser i muslimsk tro. Kontakta mig via Telegram.

Related article
God munhygien enligt Profeten

God munhygien enligt Profeten

Profetens ﷺ nåd och vägledning är så omfattande att vi…

9 vackra dua (åkallan) i Koranen

9 vackra dua (åkallan) i Koranen

I denna artikel har jag samlat 9 vackra dua, som…

När Profeten förlät sin motståndare Hind

När Profeten förlät sin motståndare Hind

När Profeten ﷺ såg sin farbror Hamza stupad och stympad…

8 Discussion to this post

 1. Caroline Lundgren skriver:

  Försökte skriva ett svar för det var sån fin tanke. Men den måste nog gro ett tag till. För allt jag skulle sagt har redan motsagts.

 2. Caroline Lundgren skriver:

  Kärlek till det världsliga kommer jag alltid att ha, där är haken……

  • admin skriver:

   Att njuta av de gåvor som Gud ger oss här på jorden är det inget fel. Koranen fördömer förblindad kärlek till världen som gör att du glömmer att följa Guds lagar.

 3. Aisha Anna Brage skriver:

  Det som skrämmer mig är att det talas om orena kuffarer och att döda dessa . Samt våldet hos de extremt rätt trogna . Att stena kvinnor som våldtagits.

  • admin skriver:

   Denna extremt lilla grupp är utstötta och avvisade av den stora majoriteten av muslimer världen över. De religiösa skrifter motsäger dessa extremisters åsikter och det tackar vi Gud för.

 4. Malin skriver:

  Salam aleykum. Sannerligen en utmaning, men kanske ska det inte vara för enkelt. Jag hoppas en dag uppnå första nivån, men i nuläget arbetar jag (en bra dag) med andra nivån. Tack för läsvärt blogginlägg.

  • admin skriver:

   Wa alaikum salam Malin. Tack för att din uppriktighet. Nu när det är ramadan månad är det ett ypperligt tillfälle att ta kampen till nästa nivå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Type your search keyword, and press enter to search