Berika ditt andliga liv

Menu & Search

Att hälsa med handen på hjärtat gör dig mer ärlig

Minns du när Yasri Khan, dåvarande kandidat till partistyrelsen för Miljöpartiet, i april 2016 lämnade partiet efter att han i en TV-intervju hälsat på journalisten genom att lägga handen på hjärtat? Det blev ramaskri och ledarskribenter gick ut och försvarade Sveriges jämlikhetsvärderingar som aldrig förr. Yasri anklagades för att vara kvinnohatare, misogyn och extremist. Självaste statsministern Löfven gick ut och deklarerade att i Sverige ”tar man både kvinnor och män i hand”. Hur öppet och tolerant är Sverige egentligen för olikheter om man inte ens kan tolerera att människor själva får bestämma hur de vill hälsa?

Muslimer, såväl män som kvinnor, som väljer att hälsa på andra genom att lägga handen på hjärtat kan nu luta sig tillbaka på vetenskaplig forskning. Forskningen visar nämligen att människor som lägger handen på hjärtat är mer ärliga och uppfattas av andra som mer ärliga.1

Kanadas premiärminister Justin Trudeau hälsar på syriska flyktingar

FORSKNINGEN

För att nå fram till forskningsresultatetet lät forskarna Parzuchowski och Wojciszke utföra experiment på 118 deltagare. I ett experiment lät forskarna deltagarna som bestod av både pojkar och flickor se ett antal porträttbilder. Dessa porträttbilder hade figurerat på hemsidor där bilderna betygsattes av besökarna efter hur vackra de var. Forskningsdeltagarna fick sedan svara om de tyckte personen på bilden var vacker genom att lägga handen på hjärtat eller på höften. Forskningsresultatet visade att de deltagare som lade handen på hjärtat svarade ärligare i högre grad även om de riskerade att uppfattas som oartiga. De som lade handen på höften var inte lika ärliga i sin bedömning av icke-attraktiva personer.

I ett annat experiment lät forskarna deltagarna titta på bilder med en person som hade sin hand antingen på hjärtat, på magen eller bakom ryggen. Varje bild hade tillhörande text så som “Jag har aldrig kommit sent till jobbet.” eller “Jag håller alltid mina löften.” Resultatet visade att deltagarna trodde signifikant mer på kvinnan i bild med handen på hjärtat.

Vill du lära dig mer om vem Gud är? Gå min kostnadsfria distanskurs “Allahs 99 namn”. Registrera dig idag!

Resultaten är kanske inte så revolutionerande med tanke på när vi i Sverige har uttrycket som “med handen på hjärtat”. Tyvärr verkar det som totalt bortblåst när muslimer väljer att hälsa så.

Vad är dina tankar om att hälsa med handen på hjärtat? Kommentera gärna nedan.

Botemedel mot sorg och ångest

 

 1. Hand over Heart Primes Moral Judgments and Behavior av Michal Parzuchowski och Bogdan Wojciszke
Salih Tufekcioglu

Lärare, föreläsare och bloggare med en passion för andlighet och teknik. Född och uppväxt i Malmö med vackra barndomsminnen från Seved. Älskar medmänsklighet och avskyr rasism. Bär alltid med sig en anteckningsbok och penna. Se min kurskatalog med distanskurser i muslimsk tro. Kontakta mig via Telegram.

Related article
Motståndet mot skolavslutningar i kyrkor kommer inte från muslimerna

Motståndet mot skolavslutningar i kyrkor kommer inte från muslimerna

Anders Wejryd som var Sveriges ärkebiskop 2006-2014 fick en fråga…

Jimmie Åkesson tror fel om Sveriges muslimer

Jimmie Åkesson tror fel om Sveriges muslimer

Det är sorgligt att rasism har blivit så pass normalt…

Min man vill inte skaffa barn på grund av islamofobin

Min man vill inte skaffa barn på grund av islamofobin

Fråga: Min man vill inte att vårt barn ska behöva…

9 Discussion to this post

 1. Ulf Nordstrand skriver:

  Håller med om att båda sätten kan var lika fina men om man vill komma in i det svenska samhället som man säger så borde man ta seden dit man kommer. Tror inte jag skulle få välja i ett muslimsk land.

 2. Umm Khadijah skriver:

  Väldigt intressant inlägg!
  Hade det varit en buddhist som lagt händerna mot varandra och bugat en aning, då hade detta säkerligen godtagits, då det enligt normen anses vara spirituellt och annorlunda “på ett bra sätt”…men när en muslim lägger handen på hjärtat och ler mot den hen hälsar på, då är detta plötsligt emot vårt samhälles alla normer och oskrivna regler… Konstigt tycker jag! Rätten att uttrycka sig och kommunicera är en frihet vi demokratiska medborgare bör ha…men när en minister tvingas avgå, då människor baktalar honom och förlöjligare honom…”alla” går på en individ som faktiskt inte gjort något som helst fel…Otäckt och skrämmande. Vart är Sverige på väg, med handen på hjärtat så är jag så tacksam för att jag inte är en sådan trångsynt människa. Tack Gode Gud för mina prövningar som lärt mig att förstå mig så pass bra, att jag behöver inte andras bekräftelser…

  • admin skriver:

   Kunde inte ha sagt det bättre själv.

   Tyvärr är det nog så att när en muslim man går emot normerna så tolkas handlingarna utifrån alla fördomar om muslimska män. Buddhister uppfattas som fredliga och när de väljer att hälsa genom att gå mot normen så tolkas det som spirituellt. Muslimska män uppfattas som kvinnoförtryckare och när de väljer att hälsa genom att gå mot normen så tolkas det som kvinnoförakt. Med andra ord säger deras reaktioner mer om dem själva än om hur muslimska män är.

   • Muslim skriver:

    Buddhister är inte längre fredliga , om de ens har varit det genom historien , det är ju folkmord på muslimer i Burma idagsläget. Förut mongoler.

    • admin skriver:

     Du kan inte dra ALLA buddhister över en kam. Det finns fredliga och våldsamma buddhister. Precis så som i alla religioner.

 3. Mats Jönsson skriver:

  Yasri Khan bekymrade sig mindre om både ärlighet och baciller än om att bemöta kvinnor och män olika. Det står honom fritt att göra så, liksom vi andra är fria att tycka vad vi vill om det. Min syn på saken är att Khans beteende är uttryck för medeltida och barbariska värderingar som människor i ett modernt och civiliserat samhälle bör ta avstånd från.

 4. Petronella skriver:

  Att hälsa med handen på hjärtat är en fin hälsning!
  Man ska aldrig behöva vidröra någon om man inte vill, oavsett om det gäller religion eller annan orsak. Jag tycker inte att Sverige är speciellt “fritt” om man tänker efter, men det finns fler valmöjligheter och vi har ett bra system för fattigdom. Detta är ett bra exempel som bror Salih tar upp som bevis på att Sverige fortfarande har väldigt långt kvar. Trots att forskning visar på att “handskakning” sprider baciller så anses det ofint att inte ta i hand utifrån svenskens perspektiv. Hade de förstått innebörden och tankesättet Yasri Khan har/hade så hade de aldrig kritiserat, utan förstått och accepterat att han gjorde det för Allahs (Guds) skull och att det isig inte har någonting med kvinnoförtryck att göra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Type your search keyword, and press enter to search