Berika ditt andliga liv

Menu & Search

Min man vill inte skaffa barn på grund av islamofobin

islamofobin

Fråga: Min man vill inte att vårt barn ska behöva växa upp i ett samhälle där islamofobin är utbredd. Han väljer därför hellre att avstå från att sätta ett barn till världen. Själv vill jag så hemskt gärna ha ett barn. Hur ska jag få honom att ändra sitt sätt att tänka? Hjälp mig!

Svar: Tack för din fråga och för att du hör av dig till mig.

Det är ledsamt att höra att din man resonerar på detta sätt. Det är din otvetydiga rättighet som hustru att få ha barn och det finns inget i de religiösa skrifterna eller i den profetiska vägledningen, som ger din man rätt att förvägra dig denna grundläggande rätt utifrån hans sätt att resonera.

Sättet som han resonerar på får mig spontant att känna att han redan har besegrats av hatets och föraktets retorik. Det är ett mentalt nederlag. Han har på ett sätt redan gett upp för islamofobin. Det är dock inte försent för honom att ändra uppfattning. Påtala för honom, med omtanke, att hans sätt att resonera har uppfyllt muslimhatarnas största önskan, dvs. färre muslimer på jorden.

Här följer fyra ytterligare förslag på vad du skulle kunna framföra till din man för att stärka hans självkänsla och övertyga honom att ändra uppfattning.

1. Prövningar

Det är bra om du nämner för honom att livet består av prövningar. Livet på jorden var inte ämnat att vara ett paradis.

Allah säger:

“Vi skall helt visst låta er utstå prövningar genom fruktan, hungersnöd, förlust av egendom och liv och frukten [av ert arbete]. Förkunna för de tålmodiga och uthålliga ett glatt budskap.” (Koranen 2:155)

Prövningar ska vi alla få möta. Prövningarna kommer vara olika, men vi ska alltid möta dessa prövningar med ett gott och positivt tänkande. Överlämna resten i Allahs händer, Han är den Allsmäktige.

Uppmuntra honom till att ha tålamod och inte låta sig påverkas av hatarnas retorik. Låt honom istället sätta sin tillit och förtröstan till Skaparen än till sin egna förmåga.

2. Tålamod med islamofobin

Detta leder mig till mitt andra råd och det är att uppmuntra honom att tro gott om Gud. Det finns ingen garanti att ditt barn kommer att få ett dåligt liv på grund av hur samhället ser ut. Samhället kan förändras. Allah kan välsigna ditt barns liv och ge ditt barn det bästa livet. Ett liv som är bättre än den du själv fick. Hur ofta har inte ett frö slagit rot och blommat ut i ett kargt och ofruktbart landskap? Vuxit till ett träd, som i generationer har burit frukt. Allah är Stor!

3. Dua (åkallan)

Du bör påpeka för honom att Allah har lär honom en dua (åkallan) i Sin Skrift för att ingjuta tro och hopp i hans hjärta.

Allah lär oss att säga:

“Herre! Låt våra hustrur och barn skänka oss glädje och gör oss till föredöme för de gudfruktiga!” (Koranen 25:74)

Allah hörsammar de som ber till Honom. Ställ frågan till honom: “Tror du att Skaparen av himlarna och jorden inte kan besvara din dua (åkallan)?” Allah är Stor!

4. Allah vägleder

Läs följande koranvers för honom. Allah säger:

“döda inte era barn av fruktan för fattigdom – Vi drar försorg om er och om dem ” (Koranen 6:151)

Gud har lovat att Han ska förse oss med fysisk föda men också med andlig föda. Gud är den som vägleder oss och beskyddar oss från islamofobin. Med Han vid vår sida finns det inget att vara rädd för eller frukta.

Jag hoppas innerligt att dessa råd kan få din man att ändra uppfattning. Du och alla kvinnor som befinner sig i en liknande situation finns i min dua (åkallan).

Till sist vill jag säga till dig att förändringen kan ta tid. Människan är ståndaktig, inte alltid beredd att ändra redan intagna ståndpunkter. Du behöver sätta din tillit till Allah lika mycket som du vill att din man ska. Ha lika mycket tålamod som du vill att han ska ha. Göra lika mycket dua som du vill att han ska göra.

Gud vet bäst!

PS. Vilket råd skulle du ha givit? Lämna gärna en kommentar i rutan nedan.


Botemedel mot sorg och ångest

Article Tags
Salih Tufekcioglu

Lärare, föreläsare och bloggare med en passion för andlighet och teknik. Född och uppväxt i Malmö med vackra barndomsminnen från Seved. Älskar medmänsklighet och avskyr rasism. Bär alltid med sig en anteckningsbok och penna. Se min kurskatalog med distanskurser i muslimsk tro. Kontakta mig via Telegram.

Related article
Motståndet mot skolavslutningar i kyrkor kommer inte från muslimerna

Motståndet mot skolavslutningar i kyrkor kommer inte från muslimerna

Anders Wejryd som var Sveriges ärkebiskop 2006-2014 fick en fråga…

Jimmie Åkesson tror fel om Sveriges muslimer

Jimmie Åkesson tror fel om Sveriges muslimer

Det är sorgligt att rasism har blivit så pass normalt…

Öppet svar till ett antimuslimskt troll på Facebook

Öppet svar till ett antimuslimskt troll på Facebook

Maria, ett antimuslimskt troll på Facebook, skickade följande meddelande till…

6 Discussion to this post

 1. Umm Sonya skriver:

  BismiAllah.
  Assalam aliekum,
  Påtala vikten om hijrah. I detalj.
  Att det i många fall är även wajab.
  Och att Allah skapat en hel jord, varför skall vi då sitta kvar under förtryck?
  Må Allah vägleda vår ummah och brodern. Ameen.

 2. Abbe skriver:

  Jag har hört nånstans att de som saknar vägledning och kärlek i sitt liv skaffar barn och alla som vill jorden ont skaffar barn, och då sitter de med vägledning och kärlek och vägrar, tänk hur morgondagen kommer att se ut, om du är vägledd och hos så ger du dina barn de bästa förutsättningar att bli likadana. Islamofobi borde trigga att skaffa fler barn för att på så sätt ge nästa generation en chans

 3. javeria skriver:

  Jatte fint svarat ☺

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Type your search keyword, and press enter to search