Berika ditt andliga liv

Menu & Search

Handskakning med det motsatta könet i konfucianismen och buddhismen

handskakningsdebatten

När handskakningsdebatten var som intensiv i Sverige, gick statsministern Stefan Löfven ut i media och sa bestämt:

“– Jag har sagt att jag står för människors lika värde. För mig är det samma som att kvinnor och män ska ha samma möjligheter. Det innebär också att i Sverige hälsar man på varandra. Man tar både kvinnor och män i handen, säger Löfven.”

Det var en ensidig och ofta förenklad diskussion. Muslimska mäns val att inte hälsa med handen på det motsatta könet tolkades som kvinnoförakt.

Viktigt att notera här att de muslimska männen i fråga faktiskt hälsade på kvinnorna, men inte på det normativa sättet utan de la handen på hjärtat och bugade sig försiktigt.

Mer om detta respektfulla sätt att hälsa och vad det betyder kan du läsa om i min artikel Att hälsa med handen på hjärtat gör dig mer ärlig.

Att muslimska kvinnor inte hälsar på främmande män genom att ta i hand blev inte lika aktualiserat i debatten. Det passade liksom inte in i bilden av den kvinnohatande muslimska mannen.

Att inte hälsa på det motsatta könet genom att ta i hand förekommer även i andra religioner. Jag ger två exempel i denna artikel, konfucianismen och buddhismen.

 

Konfucianismen och handskakning

Konfucianismen är en av Kinas tre klassiska religioner.

Mencius (372-289 f.Kr.) anses vara en av de stora konfucianska läromästarna. Han var troligen en elev till Konfucius barnbarn Zisi.

I ett känt exempel får läsaren, i deras skrifter, veta hur Mencius förhåller sig till principen att en man inte får beröra en kvinna han inte känner. När Mencius får frågan hur en man då ska göra om han ser att en kvinna håller på att drunkna svarar han att mannen naturligtvis ska ta tag i henne och hjälpa henne upp. Principen att en man inte får beröra en främmande kvinna måste anpassas till de specifika omständigheterna i det specifika fallet. 1

Denna instruktion från Mencius påminner mig om när jag för många år sedan föreläste på en polisstation i Malmö.

En polisman berättade för mig då hur de hade kommit till en lägenhet där en muslimsk kvinna låg medvetslös på golvet. Ambulanspersonal var också på plats och skulle ge kvinnan första hjälpen.

Polismannen berättade vidare hur kvinnans man hade försökt förhindra ambulanspersonalen från att hjälpa kvinnan. Polismannen hade då tagit ett rejält björngrepp om mannen och flyttat på honom så att ambulanspersonalen kunde sköta sitt jobb.

Jag fick då försiktigt frågan från polismannen om mannens handlande på något sätt hade med islam att göra, dvs. att främmande män inte fick vidröra hans hustru även i en nödsituation.

Jag berättade för polismannen att han hade större förståelse för det muslimska regelverket än den muslimska mannen själv hade. Jag berättade vidare att vid en nödsituation gäller inte reglerna kring vidrörande av det motsatta könet. Att rädda liv kommer naturligtvis först.

 

Buddhismen och handskakning

Buddhismen står inte långt bort i denna fråga. Tobias Heed som själv är buddhist har skrivit Vett och etikett i buddhistiska tempel. I den ger han följande råd:

“Håll också ett litet säkerhetsavstånd till munkar/nunnor så att man undviker oavsiktlig beröring. Om du är kvinna, var särskilt noggrann med att inte röra vid munkar. Om du är man, var särskilt noggrann med att inte röra vid nunnor.”

Det är fyrkantigt och trångsynt att tro att konfucianismen, buddhismen och islam anser att kvinnan är mindre värd för att de inte vidrör eller hälsar på det motsatta könet genom att ta i hand.

De hälsar på varandra på ett respektfullt sätt utan att behöva vidröra. Är det något fel på det eller är det endast det europeiska sättet att hälsa som är måttstock för att bedöma andra kulturer och förhållningssätt?

Jag hoppas dessa korta berättelser hjälper dig som läsare att få en bredare och djupare syn på religionens bud.

Lämna gärna en kommentar i rutan nedan och dela med dig av dina synpunkter.

profeten muhammed

  1. Lodén, Torbjörn. Konfucius samtal. Appell förlag, 2016
Salih Tufekcioglu

Lärare, föreläsare och bloggare med en passion för andlighet och teknik. Född och uppväxt i Malmö med vackra barndomsminnen från Seved. Älskar medmänsklighet och avskyr rasism. Bär alltid med sig en anteckningsbok och penna. Se min kurskatalog med distanskurser i muslimsk tro. Kontakta mig via Telegram.

Discussion about this post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Type your search keyword, and press enter to search