Kategorier
Islam

Därför startade jag podden Muslimska Perspektiv

När min vän Salahuddin Barakat frågade mig om jag var intresserad av att starta upp en muslimsk podd var mitt självklara svar “Absolut!”. Namnet på podden blev Muslimska Perspektiv.

 

Varför Muslimska Perspektiv?

Vi känner båda två att det ständigt talas om islam och muslimer som ett växande problem i media. Muslimer i Sverige får idag en viss plats i traditionella mediekanaler men då ofta i en försvarsposition. “Vad tycker du om terrordådet som inträffade igår?” osv. Du känner igen det? Muslimer i Sverige behöver ständigt ta avstånd för vad andra muslimer gör på andra sidan jordklotet.

Vi känner båda två att man allt för ofta i en intervju får ca 30-60 sekunder eller några få rader på oss för att förklara komplexa politiska händelser.

Vi tycker det är dags att muslimer i Sverige startar egna mediakanaler där vår egna röst får stå i centrum.

Här kommer min lista på varför jag personligen är med och driver Muslimska Perspektiv:

 

1. Bredd och djup

Podden hjälper mig bredda och fördjupa kunskaperna om den muslimska tron och livsstilen. Våra avsnitt är ca 30-40 minuter långa. Det innebär att jag får god tid på mig att förklara och förtydliga utan att bli avbruten. Jag har ingen redaktör eller journalist som väljer ut eller väljer bort mitt innehåll. Ingen censur.

 

2. Makten över agendan

Jag bestämmer själv vad jag ska samtala om. Jag väljer tillsammans med Salahuddin ofta ämnen som vi tycker är viktiga, relevanta och aktuella. Inte vad någon annan anser att vi bör prata om. Vi samtalar inte bara om islam som ett problem utan istället som en lösning på många samhällsproblem. Vi lyfter ämnen som traditionell media inte alltid uppmärksammar. Exempelvis avsnitt 8 där vi samtalar om porrindustrins skadeverkningar på samhället och individen.

 

3. Ideellt

Tvärtemot många traditionella mediekanaler bedriver vi vår podd helt ideellt. Vi är inte beroende av annonsintäkter eller antal klickningar och delningar på sociala medier. Vi är inte ute efter sensationella nyheter.

Vill du lära dig mer om vem Gud är? Gå min kostnadsfria distanskurs “Allahs 99 namn”. Registrera dig idag!

 

4. Experter

Många självutnämnda islamexperter uttalar sig om islam utan att ha en susning om vad de pratar om. Ibland återger de information om den muslimska tron som helt enkelt inte stämmer 1. Det finns även så kallade islamkritiker som talar om muslimsk levnadsstil som inte har med verkligheten att göra. Jag och Salahuddin Barakat är experter inom vårt område med många års studier och viktiga erfarenheter av att leva som muslimer i Sverige. Vi vet vad vi pratar om!

 

5. Utvecklande

För mig personligen är våra samtal utvecklande och givande där jag får lära mig mycket nytt genom att läsa på och lyssna på Salahuddins perspektiv på saker och ting. Lyssnarnas kommentarer väcker dessutom nya tankar och trådar som berikar mina kunskaper.

Det var alla mina punkter. Har du lyssnat på Muslimska Perspektiv? Vad tycker du är positivt med denna podd? Kommentera nedan.

Avslutningsvis vill jag tipsa om intervjun med mig och Salahuddin Barakat i Människor och tro där vi berättar om vårt syfte med Muslimska Perspektiv. Intervjun börjar 23 min in i programmet.

monstrades

  1. Läs min artikel. Mona Walter far med osanningar om islam.

Av admin

Lärare, föreläsare och bloggare med en passion för andlighet och teknik. Född och uppväxt i Malmö med vackra barndomsminnen från Seved. Älskar medmänsklighet och avskyr rasism. Bär alltid med sig en anteckningsbok och penna. Se min kurskatalog med distanskurser i muslimsk tro.

Kontakta mig via Telegram.

6 svar på ”Därför startade jag podden Muslimska Perspektiv”

Salam,

Jag tycker att podden är mycket givande och lärorik. Jag förutsätter ej jag får verkligen lära mig “om”. Det viktigaste av allt är att ni själva sätter den agenda som är relevant för just nu, ni tar upp en hel del aspekter och perspektiv, ni ger oss lyssnare även en historielektion men även likheter och skillnader mellan islam och andra religioner men även hur de har förhållit sig till varandra. Ni är dessutom ideella. Fantastiskt! Keep it up.

Wa alaykum salam wa rahmatullah Johara. Tack så mycket för dina vänliga ord och att du uppskattar podden. Jag kan avslöja för dig att i nästa avsnitt kommer vi prata om Påvens besök till Malmö och Lund. Kommer bli spännande.

Svara

Assalam aleykum. Jag brukar också lyssna på er podd och den ger mig ofta ny kunskap med en hel del skratt. Jag tycker att både du och Salahuddin levererar intressanta svar med olika perspektiv på ett lättsamt sätt. För mig som har växt upp i Sverige, i ett typiskt svenskt hem (om nu det existerar) och som vuxen introducerats till islam är det “lättsamma” allvaret viktigt. Att informeras och motiveras till att bli en bättre människa och muslim, snarare än hot om vad som annars väntar. Men också att få vägledning i hur det är att vara muslim i Sverige.
Jag hoppas att podden också når ut till icke-muslimer så att man även utanför den muslimska civilsamhället kan lära mer om islam. Min upplevelse är att man generellt pratar för lite om islam, och vad tron går ut på, och fokuserar endast på slöjan, fastan, om män och kvinnor ska simma tillsamans eller ej. Förvisso inte oviktiga saker för en muslim, men något som i begränsad utsträckning påverkar en icke-muslim. Jag önskar att fler hade intresserat sig föe vad islam står för; respekten för allt levande, vikten av medmänsklighet gentemot alla, generositet, etc. Förhoppningsvis är ett podd ett steg i rätt riktning, in sha Allah.

Wa alaykum salam wa rahmatullah Malin. Tack för din värdefulla kommentar. Det “lättsamma” allvaret är just det vi vill försöka uppnå med vårt program. Vi är alla människor som är på samma resa och det är viktigt att vi har förståelse för att vi befinner oss på olika platser och avstånd. Jag hoppas att podden blir ett viktigt bidrag i den fortsatta diskussionen om den muslimska tron och livsstilen i Sverige.

Svara

Salam Aleykum bror .. först vill jag bara tala om hur mycket jag uppskattar er podd 🙂 det är en bra möjlighet för mig att kunna dra slutsatser och få egna funderingar ifrån ert samtal även så ger det mig ny kunskap jag kan förvalta och sprida vidare.

Jag håller med i det ni säger om att det behövs fler nya/alternativa nyhets/informationskanaler som har möjligheten att kunna föra ut information som tyvärr ofta missas eller förbises. Även jag som ännu är relativt ny till islam upplever ofta att många bara skrapar ytligt och inte sätter sig in mycket i ämnet .. så att säga trycker på dela knappen utan att riktigt egentligen veta om det riktigt stämmer. Därför är det viktigt att skapa sådana här kanaler som ni har gjort och att sprida vidare god information.
För att avsluta så säger jag om någon får höra något negativt om islam utan att få en förklaring och utan att försöka förstå .. måste detta följas upp med positivt och förklaringar under en lång tid .. för tyvärr har vi som människor väldigt lätt att fästa oss vid det negativa och det positiva liksom halkar av oss på något sätt .. därför älskar jag ert intiativ att starta denna kanal och må Allah välsigna er och låta den växa sig stor samt inspirera andra för det behövs verkligen amin

Wa alaykum salam wa rahmatullah Björn. Jag vill tacka dig för dina värdefulla insikter. Det är lätt att det negativa befäster sig. Ofta är det grundat på bristfälliga och ytliga källor. Muslimska Perspektiv vill vara en motvikt till detta.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.