Berika ditt andliga liv

Menu & Search

Motståndet mot skolavslutningar i kyrkor kommer inte från muslimerna

Anders Wejryd som var Sveriges ärkebiskop 2006-2014 fick en fråga via mejl om skolavslutningar i kyrkor och böneutrop.

Anders Wejryds svar

“Nu är det dags för skolavslutningar och visst är det många som beklagar att de inte kan ha dessa i församlingens kyrka. Men man ska vara klar över att motståndet inte kommer från muslimerna, utan från medborgare som inte vill att det ska finnas något som helst religiöst inslag i skolan. Det är, menar jag, ett underligt förhållningssätt efter religionen finns på många olika sätt omkring oss i samhället och är en naturlig del av det, eftersom de flesta människor är religiösa i något avseende.

Att böneutropen från moskéer nu kan höras också i Sverige är ett exempel på detta. Självklart måste böneutropen, liksom kyrkklockeringniningen, skötas på ett sätt så att den inte i onödan stör omgivningen.

Det är bra att vårt samhälle är öppet för olika kulturer och olika religiösa uttryck. I en demokrati är det naturligt att alla inte tycker och gör likadant. I de stater där reglerna för vad man får tycka och göra är strikt reglerade blir risken för konflikter större och för många människor är det plågsamt att inte få uttrycka det de innerst inne tycker är viktigt.”

Vad tycker du om Anders Wejryds svar. Kommentera gärna nedan!

profeten muhammed

Bild på Andreas Wejryd av Magnus Aronson / IKON. CC by 3.0.

Salih Tufekcioglu

Lärare, föreläsare och bloggare med en passion för andlighet och teknik. Född och uppväxt i Malmö med vackra barndomsminnen från Seved. Älskar medmänsklighet och avskyr rasism. Bär alltid med sig en anteckningsbok och penna. Se min kurskatalog med distanskurser i muslimsk tro. Kontakta mig via Telegram.

Related article
Mona Walter far med osanningar om islam

Mona Walter far med osanningar om islam

“Sanningen har kommit och då har lögnen vikit; ja, lögnen…

Discussion about this post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Type your search keyword, and press enter to search