Berika ditt andliga liv

Menu & Search

7 levnadsregler av Yoda i Star Wars som är eftersträvansvärda

Jag har studerat den gröna och insiktsfulla mästaren Yoda. Hans ord som vid första anblick verkar gå emot grammatikens mest grundläggande regler är fulla av ovärderliga lärdomar. Jag har kommit till insikt att han måste ha studerat de stora religiösa traditionerna och profeternas ord.

Vill du lära dig mer om vem Gud är? Gå min kostnadsfria distanskurs “Allahs 99 namn”. Registrera dig idag!

Till detta blogginlägg har jag därför valt ut sju citat från Yoda taget direkt ur Star Wars filmerna. Jag är övertygad om att dessa citat kommer inspirera dig. Under varje citat hittar du mina egna reflektioner.

Då kör vi…

CITAT 1

unlearn

Vi har lärt oss saker under våra liv som sätter hinder i vår väg från att nå högre höjder. Tidigare erfarenheter som sätter käppar i hjulet. Saker och ting som folk har sagt till oss som har gjort att vi inte längre tror på oss själva. Uttalanden som: “Vem tror du att du är?”, “Det där kommer du aldrig klara av!” Vi måste lära oss att sudda bort dessa ofta subtila minnen som håller oss tillbaks från att göra en rejäl förändring.

CITAT 2

doordonot

Det finns inga “men” eller “kanske” i strävan att nå dina mål. Beslutsamhet är en förutsättning med totalt fokus på ditt huvudmål. Johannes döparen uppmanas till denna bestämdhet med följande ord i Koranen:

“Håll med kraft fast vid [Vår] Skrift!” (19:12)

Fasthet innebär att du tror på ditt mål, att du tror på dina ideal och livsprinciper. Om du säger att du ska försöka har du redan övertygat dig själv om att du är beredd på att ge upp eller misslyckas. Du måste vara ihärdig och inte ge upp, även om det dyker upp hinder och prövningar på vägen. En stor dos av tålamod underlättar. Endast de som är ihärdiga och som inte ger upp kommer vara de slutgiltiga vinnarna.

CITAT 3
always

Var frikostig med dina kunskaper och inte endast med dina pengar. Snåla aldrig med din kunskap. Lär andra vad du själv har lärt dig. På så sätt cementeras dina egna kunskaper och du blir ännu visare.

Vi är alla fåraherdar, ansvariga för vår flock. Fåraherden ger vägledning och kärlek till sin flock. En fåraherde är aldrig en egoist.

CITAT 4

patience

Ju större din dröm är desto större kommer dina prövningar att bli. Guds sändebud, så som Jesus och Muhammed (över dem vare Guds frid), hade stora mål och därför var deras prövningar också svåra.

På samma sätt kommer du också att möta på svårigheter och prövningar. Dra dig aldrig undan från att möta en utmaning. Ge aldrig upp. Fortsätt kämpa med tålamod och ha klart för dig att.

På prövningen följer lättnad! [Ja,] på prövningen följer lättnad! (Koranen 94:5-6)

CITAT 5
size-yoda

Yoda är liten men kraften hos honom är stark. Profeten Muhammeds följeslagare Julaybib var på samma sätt, som Yoda, kortväxt, puckelryggad och ansågs inte vara vacker. Tron var dock mycket stark hos honom. När han dog som martyr låg sju fiender döda omkring honom på slagfältet. Han hade varit målmedveten, tålmodig och tapper. Abdullah bin Masud, en annan av Profetens följeslagare hade smala skenben som hans vänner skrattade åt men som Profeten sa vägde tyngre än berget Uhud på Uppståndelsens dag.

Låt dig aldrig luras av dina ögon. Det som ser ut och vara litet kan vara stort och det som ser stort ut kan vara litet. Se och döm med hjärtats öga.

CITAT 6

toanswer-yoda
Bekämpa aldrig det onda med det onda. Du riskerar själv att bli ett monster i din kamp att bekämpa monstret. Dina ideal kan ha varit goda i början, men kan ha korrumperats på vägen. Du har svikit dina ideal endast för att vålla din fiende smärta. Om du istället bemöter det onda med det goda kan du få till en riktig och varaktig förändring. Eld släcker du med vatten, inte med eld.

I Koranen läser vi:

“Den goda handlingen och den dåliga handlingen kan inte ställas sida vid sida. Jaga bort [den dåliga handlingen] med en bättre – den som var din fiende kan bli din nära vän!” (41:34)

CITAT 7
fear-yoda

I Nazityskland piskade man upp hatet mot judarna som man redan fruktade. Hatet frodades och spreds via konspirationsteorier om världsjuden och bankiren. Hatet ledde till lidandet. Judar förlöjligades, förföljdes och till sist utrotades de systematiskt. Vi lärde oss aldrig av historien. Liknande process skedde återigen i Europa men denna gång i fd. Jugoslavien. Där det utmynnade i folkmordet mot muslimska bosniaker.

Idag fortsätter fruktan för den så kallade islamiseringen av Europa. Vi fruktar att muslimer kommer ta över landet genom bl.a. barnafödandet. I många europeiska länder idag har vi politiska företrädare som göder hatet, får det att sprida sig och växa. Oskyldiga människor får lida för hatet på öppna gator och torg men även på skolor och arbetsplatser.

I slutändan är det mänskligheten som kollektivt får lida för dystra minnen av begångna folkmord.

Vilket citat tycker du bäst om och varför? Jag skulle bli jätteglad över att få läsa dina reflektioner. Skriv i kommentarrutan nedan.

Article Tags
Salih Tufekcioglu

Lärare, föreläsare och bloggare med en passion för andlighet och teknik. Född och uppväxt i Malmö med vackra barndomsminnen från Seved. Älskar medmänsklighet och avskyr rasism. Bär alltid med sig en anteckningsbok och penna. Se min kurskatalog med distanskurser i muslimsk tro. Kontakta mig via Telegram.

Related article
Vad tävlar du om?

Vad tävlar du om?

“Tävla därför med varandra om att göra gott. Var ni…

Mina 3 ledord för 2017

Mina 3 ledord för 2017

Mike Vardy från podden Productivityist har inspirerat mig att välja…

8 appar som gör dig mer produktiv

8 appar som gör dig mer produktiv

I detta blogginlägg presenterar jag åtta av mina mest produktiva…

12 Discussion to this post

 1. Zineta skriver:

  Jag gillade mest citat nr. 4 och 5. I den första citaten inspireras man framförallt om hur ska man uppföra sig när uppkommer prövningar för en, samt hur ska man vina om man följer sin dröm för att lyckas med stor tålamod.
  Citaten 5 beskriver om att vi ska inte döma människor p.g.a. utseendet, eller hur man är ”stor” i längden utan vad har man i hjärtat och hur goda egenskaper och inre styrkan man har.

 2. Monica Hardingz skriver:

  Jag tycker bäst om citat nr 2, DO OR DO NOT, THERE IS NO TRY. För mig säger det vad jag själv brukar säga och som stämmer i verkliga livet, DEN SOM VILL GÖR, ALLA ANDRA KLAGAR.
  Tack för inlägget.

 3. Mujahed Sebastian skriver:

  Superkul! Du lyckas belysa relevanta problem idag med gammal visdom i modern stöpning; May the force be with you 🙂

 4. Mariama skriver:

  Assalaum Aleikum.
  Jag tilltalas av punkt 5 och 7eftersom jag tänker att vi människor behöver ha mycket tålamod för att inte våra egna rädslor ska ta över och styra vårat beteende. Viktigast är kanske att träna på att ha tålamod med sina egna “svagheter”så att de kan tränas bort. Förändring börjar från en själv. Må Allah(swt) vägleda oss.

  • admin skriver:

   Amin. Tack för din reflektion. Håller helt med om att förändringen alltid börjar från oss själva.

   Allah säger i Koranen:

   “Gud förändrar inte människornas villkor, förrän de ändrar sitt sinnelag.” (13:11)

 5. Hisham skriver:

  De 7 citatetna var helt otroliga att läsa samt uppleva under tiden man läser. Det är väldigt mycket lärodom i det lilla jag läste. Det var inte så himla mycket att läsa men man lärde sig ( nya ord, nya utmaningar, förväntningar, höga förhoppningar, att vara stark, tålmodig och tacksamheten).
  Det var det bästa jag har läst på länge, tack för lärodomen jag har fått idag.
  Väldigt väldigt bra skrivet och jag hoppas på mer nya citat och nya texter i framtiden.

  MVH
  Hisham

 6. Hej! Först vill jag bara säga som både muslim och SCI-FI älskare att det är väldigt kul att du har blandat dessa två. Uppskattade verkligen att läsa dem då star wars och yoda för den delen är en favorit. Det är bra skrivet hans citat och dina redlektioner över dem var riktigt angenäm läsning. Jag skulle säga att det sista citatet nummer 7 är det jag tycker om mest. Det stämmer in så mycket om man inte aktar sig kan ilska och rädsla leda till hat en väldigt stark känsla man har svårt att vända tillbaka ifrån. Det är bättre att visa sina “fiender” kärlek och förståelse. Hat leder bara till mer hat men kärlek kan bara leda till något gott även om våra “fiender” inte tar emot den så kanske någon annan ser den eller vi själva gagnas av den. Som profeten isa sade “vänd den andra kinden till” det är förstås svårt att bara visa kärlek men så gott som det går att lösa med kärlek så ska man göra det om inte annat för vår egen skull
  Nu blev det lite långt förstås men jag tackar för mig
  Mvh Björn

  • admin skriver:

   Hej Björn,

   Tack för dina reflektioner. Citat nr. 7 är nog också min favorit. Den är relevant för vårt samhälle och för vår värld idag. Jesus gjorde verkligen sitt bästa på samma sätt som alla övriga profeter att lära hur man kan övervinna hatet med kärlek.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Type your search keyword, and press enter to search